SREBRENICA
ZABORAVLJENO OBEĆANJE

O autoru

Ćamil Duraković


je rođen 18. januara 1979. godine u mjestu Luka, Srebrenica. U Srebrenici je živio do 11. jula 1995. godine, kada je kao šesnaestogodišnjak, nakon pada Srebrenice u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, krenuo "putem smrti" u koloni koja se iz Srebrenice kretala ka Tuzli odnosno slobodnoj teriotoriji.

Sa porodicom je 1996. godine odselio u Sjedinjene Američke Države, gdje je 1999. godine završio srednju školu Manchester Central High School. Na američkom New Hampshire univerzitetu diplomirao je 2003. godine (pravosudnu upravu i savjetnu psihologiju), a 2018. godine magistrirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (socijalnu politiku).

POGLEDAJ

Promocija knjige


U emisiji NOVI DAN na televiziji N1

Predstavljanje knjige.

 • 2005Povratak

  U Srebrenicu se vratio 2005. godine, sa željom i nadom da svojim znanjem doprinese povratku Srebreničana na svoja prijeratna ognjišta, boljem životu i suživotu u svojoj zajednici.
 • 2008Savjetnik načelnika

  Do 2008. godine upravljao je Centrom za pružanje usluga građanima u Administrativnoj službi Opštine Srebrenica te obavljao poslove savjetnika načelnika za međunarodne odnose.
 • 2012Načelnik Srebrenice

  Kao nezavisni kandidat za načelnika na lokalnim izborima 2012. godine, uz podršku svih probosanskih stranaka, izabran je za načelnika Srebrenice.
 • 2015Ličnost godine

  2015. godine proglašen je za CD ličnost godine (FACE TV, Sarajevo), ličnost godine prema izboru Nezavisnih novina (Banja Luka) te dobio nagradu za međuetnički dijalog (Večernjakov pečat, Mostar).
 • 2016Clinton Global Initiative

  2016. godine bio je učesnik prestižnog CGI (Clinton Global Initiative) panela u New York-u, koji je organizovao bivši američki predsjednik Bill Clinton, na temu pomirenja u podijeljenim društvima.
 • 2017Odgovor

  S ciljem borbe protiv kršenja prava povratnika i etničke diskriminacije u entitetu Republika srpska, u julu 2017. godine osnovao je pokret "Odgovor".
 • 2021Nastavak borbe

  U Srebrenici i danas živi i bori se za bolji život Srebreničana i, generalno, povratnika u entitet Republika Srpska